Paus i studierna...

Tar en paus i uppgiftsskrivandet och funderar över dessa tre...vänner?!...De tre aporna
 
Bildresultat för apor händer för ögon öron mun
 
Lite så här upplever jag så många människor hanterar det som diskuteras i världen nu...Klimatfrågan. 
Jag tänker att dem här aporna då symboliserar "Jag vill inte se, jag vill inte höra, jag vill inte säga något om klimatfrågan som kan motivera att jag måste förändra mitt sätt att vara, leva, agera, tänka, handla. OM jag inte ser, lyssnar och diskuterar så kan jag leva på som jag alltid gjort"
 
När jag växte upp så lärde vi oss att inte skräpa ner i naturen och vara försiktig med moder natur. Bland annat med hjälp av friluftsfrämjandet med Gösta Frohms Skogsmulle, Skräplisa och Laxe. Så småningom när vi blev lite äldre var det en fortsättning som hette Strövarna. Vi var ute i naturen och på olika lekfulla sätt reflekterade vi över vårt sätt att leva i samspel med naturen. Man skulle försöka inte skräpa ner, ta vara på vad naturen kunde ge i form av ätbara växter och bär. Man kunde få fantastiska naturupplevelser i samspel med naturen, skogen och djuren. Vi fick åka skidor, slalom, vandra i naturen, delta i jakt, plocka bär och vara delaktig i att odling av potatis och andra grönsaker. 
 
Jag tror för egen del att det här är så djupt rotat så det är det som hjälpt mig och format mig i min attityd till klimatfrågan som det ser ut idag. Jag vet att forskning kan svänga, jag vet att det hela tiden uppstår nya rön, ny forskning, nya innovationer som kan påverka vårt sätt att förhålla oss till världen. Jag säger inte att jag vet vad som är sant och inte sant.
 
Men jag vet att jag bor i en fantastisk miljö, med fin natur, med djur och skog nära. Med många möjligheter till fina upplevelser. Jag vill fortsätta göra det. Jag vill ta med min familj och mina vänner ut i skogen, ut i naturen och fortsätta uppleva det rena, det vackra det kalla, det blöta, det snöiga, det rena, det goda, jag vill kunna plocka bär, dricka vattnet, äta köttet och bada i sjön. 
 
Så om det finns minsta lilla möjlighet eller risk att mitt sätt att leva bekvämt, snabbt och enkelt påverkar framtiden och miljön till det negativa och kan jag då inte göra minsta lilla ansträngning att tänka annorlunda och göra minsta lilla insats för att MINSKA min påverkan så är jag ju en Lort!
En. Oansvarig. Lort. 
 
Vi vet alla att ingen vill stänga in sig i ett trångt utrymme och starta en bil om vi vill fortsätta leva?! Vi vet att avgaserna dödar. Det gör dem ju även om vi startar bilen utomhus- det sprids avgaser?!? 
Vi vet att vi använder mycket plast,många saker som inte går att återanvända, vi har fostrats in i ett slit och slängsamhälle. Vi köper, använder och slänger. Ofta. Alldeles för ofta. Om vi tänker efter så bör det ju bli på bekostnad av något? Ekonomi, material, råvaror, sopberg, miljö-till slut så tar det ju på miljön? Haven är fulla av plast, fiskarna dör, skogarna brinner, regn och skyfall, stormar, isar smälter, vi har inte vintrar som vi var vana vid att ha för bara - säg 15 år sen.  
Många av oss har skåp fulla med saker vi inte använder, garderober fulla med kläder som vi köpt utan att egentligen tänka efter om vi verkligen behöver dessa? Vi har många gånger ett sätt att leva som om morgondagen inte fanns? Eller?
 
Däremot så är jag inte så bra på det här - än. Jag gör så många gånger mycket som påverkar miljön mer än nödvändigt. Jag är fortfarande alldeles för okunnig och ibland väljer jag att göra saker som påverkar, andra gånger förstår jag helt enkelt inte hur saker fungerar och påverkar. Men jag vill lära mig! Och jag vill att min livsstil ska ha en så liten miljöpåverkan som möjligt och jag vill fortfarande göra roliga saker. Det här är konfliktfyllt även för mig! Mitt jobb, mitt levnadssätt, min konsumtion, min fritid, min vardag, mitt familjeliv. Allt påverkar så frågan är - hur gör jag val i vardagen som minskar min belastning på jorden så mycket som möjligt och samtidigt bevarar min livsstil så mycket som möjligt?! 
Jag vet inte riktigt hur man ska ställa om sin livsstil och vad jag är beredd att göra men jag försöker tänka, fundera, läsa, ta till mig, diskutera och prova på och faktiskt förändra. Och jag har gjort vissa val som ni får läsa om här, mest som förslag på vad och hur man kan tänka. Finns många bra sidor på facebook, instagram och många bra bloggar att läsa om man vill inspireras; 

Jag har en ny cykel för att kunna cykla året om, transportera matvaror och mig själv. Den var dyr ja - och ingen skulle ens andas om jag köpt mig en skoter. Jag prioriterade den här då jag vet att det förändrar min vardagliga miljöpåverkan, det ger mig frisk luft, motion (ja faktiskt - det är ingen moped - jag måste trampa!) och går ofta lika fort att ta sig som om jag skulle använda bilen. (Inom ett visst avstånd i samhället naturligtvis)
 
 
 
Jag väljer så gott det går ekologiska varor. Jag försöker verkligen att minska mitt matsvinn. Vi har hundar som äter rester och jag har börjat med inomhuskomposetering - Bokashi. Jag är nybörjare även där. 
 
Jag väljer att återanvända plastpåsar, både mindre påsar och stora påsar. Jag tar med mig när jag åker till affären. (Då jag inte glömt dem och måste köpa nya för att få med mig mina saker - jag är ju bara människa) Jag diskar ur dem som innehållit bröd, ost, "rena" varor. 
 
Jag har valt att dra ner på min konsumtion, jag handlar (tyvärr) fortfarande en del som är onödigt. Jag försöker dra ner och tänka efter om det verkligen är nödvändigt att konsumera. Och om det finns miljövänligare alternativ eller så...
 
Jag har valt att drastiskt dra ner på mitt flygande sen jag var med i TV-dokumentären. Under 2018 genomförde jag två resor med flyg. Aktiva val och bra resor. Under 2019 avser jag att försöka inte flyga alls! Vi planerar en tågsemester vilket ska bli väldigt spännande! 
 
Jag försöker dra ner på mitt bilande. Att samåka, att köra ecodriving, att inte ta bilen bara av bekvämlighet utan när det är nödvändigt. För så mig och så många med mig så är ju "Bilen" den stora boven i min miljöpåverkan om man tittar på de tester som man kan göra. Och det är svårt när vi bor där vi bor att påverka den posten. 
 
Vi har gjort ett aktivt val - både på vårt företag och i vårt hem - att använda oss av ursprungsmärkt och förnybar el. 
 
Huvudsaken att man inte funderar över vad andra gör eller inte - utan att man vänder blicken till sig själv och funderar över om det finns minsta lilla man kan göra för att eventuellt minska sin miljöpåverkan utifrån dem rön som finns idag, OM det är så att vårt levnadssätt faktiskt påverkar - och om det inte skulle vara så - så är det i alla fall andra saker som kan motivera, slit och släng, ekonomin, motion, sopberg, frisk luft, andra människors levnadsvillkor som påverkas av vårt sätt att välja, gemenskap och umgänge. Och kom ihåg - jag gör det jag kan när jag kan, precis som jag önskar att andra gör. 
 
Och till sist. De tre aporna. Enligt västerlandet som dem kom ifrån de här aporna så förknippas dem med mentala skygglappar (inte vilja se och erkänna missförhållanden/Faror "see no evil, hear no evil, speak no evil”)
 
Sanningen är att aporna härstammar från Japan där dem symboliserar en enkel och tidlös lärdom;
Vi måste vara försiktiga med vad vi säger vad vi hör och vad vi ser, Är det du ska säga verkligen sant? Är det du ska berätta av godo eller vänligt? Är det du ska berätta nödvändigt? 
 
Härligt om ni orkat läsa så här långt, ta till er av det ni vill och strunta i resten :-) 
Ha nu en härlig dag och gör det bästa av den! Ta hand om er! 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0