Tonåring?!

Fick mail från barnsemester.se- nåt som jag behövde läsa  - och säkert fler med mig !


Meningen med tonåren
är att bryta beroendet från föräldrarna

Som tonårsförälder behöver man respektera att barnet blir mer självständigt och att det har ett privatliv på ett annat sätt än tidigare.


Råd till tonårsföräldrar

Sätta gränser
Att testa gränser är en del av att växa upp och tonåringar testar gränser precis som småbarn i trotsåldern. Även tonåringar behöver lära sig att man inte kan säga och göra vad som helst. De behöver lära sig att respektera andra människor. En förälder bör inte "vara kompis" med sin tonåring. Barnet behöver föräldrar som sätter gränser och ställer krav. Tonåringen måste fortsätta få vara barn när den behöver.

Ställa krav
Att ge sitt barn egna ansvarsområden är något man kan börja med redan i tidig ålder. Ett barn behöver lära sig att samarbeta och ta ansvar. För att fungera som vuxen behöver barnet också kunna städa, tvätta, handla och laga mat. Den stressade familjen kan göra upp veckoscheman för hemmets alla göromål där var och en får sitt eget ansvar och sina egna göromål. Det gör att alla blir delaktiga och känner sig duktiga och betydelsefulla.

Regler
Tonåringar behöver vara med och bestämma. Det är nu dags att tonåringen får ta eget ansvar och får lära sig att klara sig själv. Kom överens om vilka regler som ska gälla och vilka påföljderna ska vara om de inte följs. Vilka regler man vill ha är upp till varje enskild familj. Det viktiga är att reglerna finns och att de följs från båda håll. Regler visar att du bryr dig som förälder.

Bekräftelse
Som tonåring är det viktigare än någonsin att bli sedd som individ och känna att man duger. Ge värme och beröm. Visa att du tycker om och är stolt över din dotter eller son. Då stärker du tonåringens självförtroende. I vissa situationer behöver barnet ha en vuxenrelation med sina föräldrar, och i andra en vanlig barn- och förälderrelation.

Respekt
Om du respekterar ditt barn får du respekt tillbaka. Var lyhörd och lyssna. Samtal kan skapa förståelse och samförstånd. Se upp för att ha tankarna på annat håll när ni samtalar, tonåringar är experter på att avslöja falskt intresse. Döm heller aldrig på förhand eller kritisera eller förringa din tonårings behov och problem. Eftersom det var ett tag sedan du själv var tonåring vet du faktiskt inte hur det är att vara tonåring idag.

Tillit
Tonåringar behöver bekräftelse på att de är självständiga individer. Därför vägrar de ofta att erkänna att de skulle kunna vara offer för grupptryck. Var inte överbeskyddande utan ge din tonåring frihet under ansvar. Om du visar att du litar på ditt barns omdöme är möjligheten stor att de faktiskt lever upp till förtroendet.

Uppmuntran
Uppmuntra tonåringen till att tala om vad som rör sig i huvudet på honom eller henne, om hur dagen har varit och hur han eller hon egentligen mår. Ha tålamod och var envis. Det är inte alltid lätt att få kontakt med en tonåring. Hjälp barnet att tänka positivt, gott om sig själv och andra och att hitta goda förebilder.

Förebilder
Det spelar ingen roll vad du säger om du inte omsätter det du säger i handling. Var en förebild för din tonåring!

Humor
Med lite humor blir det lättare att tala om svåra saker. Glöm heller inte bort att ha roligt tillsammans. Utgå från ett gemensamt intresse. Ni båda kanske tycker om att laga mat, gå på bio eller se på fotboll.


Kompisarna är viktiga
Barnet behöver hitta en egen identitet och en social tillhörighet utanför familjen. Därför blir kompisarna, skolan och fritiden viktig. Som tonårsförälder behöver man respektera att barnet blir mer självständigt och att det har ett privatliv på ett annat sätt än tidigare. Ditt stöd som förälder är fortfarande oerhört betydelsefullt. Tonåringen behöver känna att föräldrarna finns där och ställer upp vad som än händer. Då blir familjen en trygg bas att utgå ifrån och ett skyddsnät att falla tillbaka på.



Om det ändå går fel
Ingen har sagt att det är lätt att vara förälder, allra minst i dagens stressiga samhälle. Och ingen förälder är perfekt. Glöm inte bort att du som förälder aldrig kan ta fullt ansvar för din tonårings handlingar. Du kan bara göra det bästa för att ditt barn ska växa upp till en mogen och ansvarsfull individ. Hur väl du än handlar kan det ändå gå fel. Det viktiga är att reagera snabbt om det dyker upp tecken på att barnet kanske är på fel väg. Det kan till exempel handla om skolk, missbruk, skadegörelse, våld och annan kriminalitet. Det finns alltid hjälp att få. Tillsammans har din stadsdel eller kommun och landstinget de resurser som krävs och de samarbetar också med varandra. Husläkarmottagningar, skolor, socialtjänst, ungdomsmottagningar och föräldrarådgivningar kan hjälpa er. Som förälder är det också skönt att kunna tala med andra i samma situation och veta att man inte är ensam. Därför finns det flera olika stödorganisationer. Det finns även sajter för t ex unga föräldrar och ensamstående föräldrar samt informationssajter om droger, kraftig övervikt, anorexi/bulimi m m.


http://www.sfph.se/se/foraldratelefonen/

http://www.jourhavande-medmanniska.com

http://www.makalosa.org/

http://www.vipappor.se/

http://www.ungaforaldrar.nu/web/template.php?nav=start

http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=11571

http://www.bris.se

http://www.hopp.org/

http://www.mariaungdom.nu/

http://www.drugsmart.com

http://www.beroendecentrum.com/

http://www.abkontakt.se

http://www.roks.se/medlemsjourer/ablan.html

http://www.nonsmoking.se

http://www.dopingjouren.nu

http://www.overvikt.se


Nu är det antikrundan !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0