Typ " att fånga dagen "

Välkommen till Mindfulnesscenter.se

Tio användningsområden för
Mindfulness - Medveten Närvaro
av Dr Ola Schenström

Att vara "mindful", eller medvetet närvarande i nuet, är ett förhållningssätt som vi människor har med oss av naturen. Men i dagens samhälle med dess höga livstempo, TV, internet, tidningar och allt som vi "måste" göra, dras vår uppmärksamhet i hög grad bort från nuet. Vi ältar lätt saker som antingen har gått snett i det förflutna eller som vi planerar för framtiden, samtidigt som vi oroar oss för att våra planer inte utfaller som vi har tänkt oss. Med ett sådant förhållningssätt riskerar vi att förlora den enda stund ur sikte som vi egentligen har och som vi kan påverka - nuet.

Mindfulness definieras ofta som förmågan att inrikta uppmärksamheten på ett särskilt sätt: att med avsikt vara i nuet utan att värdera det som vi uppmärksammar.

Att träna sig i att vara mindful innebär med andra ord att öva sig i att leva i nuet i allt högre utsträckning, ögonblick för ögonblick. Träningen innebär också att vi utvecklar vår förmåga till kontakt med verkligheten sådan den är - inte sådan som vi vill tro att den ser ut.

Här nedan följer en kortfattad översikt över några områden där mindfulnessträning kan bidra till en positiv utveckling. I senare artiklar här på hemsidan kommer jag att fördjupa tankegångarna inom vart och ett av områdena.

Minska Stress

Mycket av den stress vi utsätts för orsakas inte av det som faktiskt sker, utan av våra tankar kring det som sker. Detta beteende är till stor del automatiserat och inte något som vi väljer medvetet. Genom träning i mindfulness blir vi mer och mer medvetna om att tankarna är just tankar, och inte automatiskt sanningen. Vi lär oss också att känna igen tidiga kroppsliga signaler om stress. Stresspiralen kan på så sätt stannas upp i ett tidigt skede och onödig stress kan undvikas.

Lärande

Mindfulness är en form av uppmärksamhetsträning. För att vi effektivt ska lära oss något fordras uppmärksamhet, låga stressnivåer, repetition och motivation. Mindfulnessträning påverkar åtminstone två av dessa fyra faktorer i positiv riktning. Med en ökad förmåga till uppmärksamhet tränas dessutom förmågan att se nyanser, utmärkande drag och distinktioner, vilket bidrar till att göra inlärningen roligare och ofta påverkar motivationen.

Mindfulnessträning stimulerar förmågan att se på verkligheten med ett barns eller en nybörjares ögon - en attityd som ökar förmågan att var öppen för ny information och nya tankebanor. Det ökar också medvetenheten om att det finns fler än ett sätt att se på saker och ting.

Hälso- och sjukvård

När mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) introducerades i sjukvården i USA för drygt 25 år sedan av Jon Kabat-Zinn, som numera är professor emeritus, var avsikten i första hand att hjälpa patienter med kroniska besvär. Man vände sig främst till patienter som sjukvården inte hade mer att erbjuda. Det var patienter med kronisk smärta, cancer, AIDS, svåra stresstillstånd, fibromyalgi, trafik- och andra skador, MS samt en mängd andra tillstånd av kronisk karaktär.

Lite förenklat kan man säga att man i träningen lär sig att minska onödigt lidande. Precis som vid stress skapar våra tankar om vårt tillstånd och om vad som kan inträffa i framtiden onödig oro och onödigt lidande. Vi är heller aldrig vår sjukdom - vi är så mycket mer. Det är mer som står rätt till med oss än som är fel, brukar Jon Kabat-Zinn understryka vid sina möten med patienter.

I träningen lär man sig också att sätta värde på ögonblicket och de små tingen i tillvaron. Ett flertal forskningsstudier har visat att träning i MBSR minskar symtomen och lidandet och ökar livskvalitén för stora patientgrupper med kroniska besvär. Mindfulnessträning ersätter inte annan behandling, utan är ett komplement till den.

Livsstilsförändring

En stor del av de besvär som människor söker vård för i dag beror på vår livsstil. Vi äter, dricker och stressar för mycket. Vi rör oss, sover och kanske också umgås för lite. Det mesta i vår livsstil är djupt rotat i våra vanor. Alla som har försökt ändra en vana vet hur svårt det är.

Mindfulness hjälper oss genom att öka medvetenheten om de val vi har. Vår benägenhet att uppträda


Läs mer...

Kommentarer
Postat av: Rebecca

ja hon verkar jätteduktig. och snabbt gick de minsann, en dag så vare klart. men jag har ingen bild där uppe så de kan va därför de inte tog så lång tid. men jag är riktigt nöjd. grönt är favoritfärgen :)

2007-11-27 @ 21:26:11
URL: http://mortzell.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0